REMESLÁ NA SLOVENSKU

REMESLÁ NA SLOVENSKU - Už od počiatkov našej civilizácie človek spoznával materiály nachádzajúce sa v jeho bezprostrednom okolí.

Materiály sa učil človek používať a prichádzal na stále nové možnosti, ako si zjednodušiť prácu. V dávnych dobách sme dokonca prišli na to, že nemusíme vykonávať všetku prácu samostatne. Prebehla deľba práce. Prvou deľbou práce bolo rozdelenie poľnohospodárstva na pestovanie plodín a chov dobytka. Pri tom však neostalo a v druhej deľbe práce sa oddelili remeslá, ktoré v tom čase začínali predstavovať doplnkovú činnosť poľnohospodárstva. Vyrábali produkty nevyhnutné na zlepšenie obrábania pôdy i samotné spracovanie surovín.

Remeslá sa na našom území začali formovať už približne v 15. storočí. Samozrejme, remeslá existovali už oveľa skôr, ale 15. storočie predstavuje obdobie, kedy začali na území dnešného Slovenska vznikať prvé cechy. Cechy vo všeobecnosti predstavujú združenia majstrov jedného remesla (v ojedinelých prípadoch niekoľkých príbuzných remesiel), ktoré sa riadili vlastnými pravidlami schválenými od panovníka a mestskej rady.

Prevládalo u nás hrnčiarstvo, kováčstvo, tkáčstvo a mnoho ďalších. Naši predkovia sa vyznačovali mimoriadne citlivými rukami, ktoré dokázali vytvoriť nielen veci potrebné pre každodenný život. Z ich dielní vzišli nádherné diela, ktoré dnes patria do nášho národného dedičstva a pripomínajú nám život a zvyky danej doby. Dokonca nám ukazujú, ako sa zrodili naše tradície, ktoré sú stále pre nás nesmierne dôležité.

Ako by sme dokázali charakterizovať remeslo? Remeslo sa rozhodne nedá obmedziť na presnú charakteristiku, ktorá by dokonale vystihovala jeho komplikovanú podstatu. Remeslo znamená oveľa viac ako len pár slov o legislatíve, ručných prácach a činnosti. Remeslo dnes do veľkej miery znamená návrat ku koreňom a vytváranie jedinečných výrobkov.

Dnes zaznamenávame obrovský návrat k našim pôvodným tradíciám a remeslá opäť hlásia znovuzrodenie. Mnoho ľudí oveľa radšej siahne po remeselných výrobkoch, ktoré sú vyrobené s láskou a precíznosťou. Remeselné výrobky v nás ešte stále vyvolávajú dojem, že sa jedná o kvalitné produkty, ktoré vznikli v rukách našich šikovných majstrov. Remeslá zažívajú oživenie v mnohých oblastiach našej bežnej činnosti i v odevnom priemysle.

hamburger
close
Používaním stránok prevádzkovateľa Obchod - SVK, s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.