SPOZNÁVAJME REMESLÁ - SKLÁRSTVO

SKLÁRSTVO je remeslo, ktoré sa zaoberá výrobou a spracovaním skla. Patrí medzi najstaršie remeslá.

Slovensko vždy disponovalo obrovským bohatstvom ukrytom v našich rozľahlých lesoch. Vznik a vývoj sklárstva je na našom území v podstatnej miere spojený s rozľahlými bukovými lesmi, ktoré sa vyskytovali na našom území. Bukové drevo je veľmi cenené i v dnešnej dobe, v minulosti však malo neoceniteľnú hodnotu najmä pre sklárov. S jeho pomocou sa v tavných peciach dala dosiahnuť požadovaná teplota, ktorá bola potrebná pre tavenie skla.

Drevo však nie je to jediné, čo je pri remeselnom sklárstve potrebné. Nezanedbateľnú úlohu hrá i dostatok ohňovzdornej hliny, ktorá slúžila na stavbu sklárskych pecí, a vody potrebnej na drvenie kremičitanov, ktorých spracovaním sa získava práve spomínané sklo.

Prvá sklárska huta na našom území vznikla v období 14. storočia v Sklených Tepliciach. Postupom času začali vznikať i ďalšie, a to najmä na západe a strede nášho územia. Pod rukami našich majstrov vznikali nádherné sklenené produkty a pomaly sa začalo rozvíjať i remeselné maľovanie na sklo. Ešte i v dnešnej dobe produkuje nádherné sklenené ozdoby známe v celom svete.

hamburger
close
Používaním stránok prevádzkovateľa Obchod - SVK, s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.